Коронація юшок, або Хто на літературній кухні – найкращий?

Текст і фото: Друг читача


Переможниці «Літературних юшок від «Коронації слова» Вікторія Гранецька (на фото ліворуч) та Наталія Тисовська (друга праворуч)

Цьогорічна Літературна Країна Мрій годувала відвідувачів фестивалю «Літературними юшками від «Коронації слова», яка стала головним партнером цього заходу. Юшками – літературними, бо готувалися вони письменниками. Юшками – не схожими одна на одну, бо самі наші письменники різняться і жанром своїх творів, і їхньою тематикою, і авторським стилем, якщо говорити про літературно-творчий бік справи, і світоглядом, і захопленнями, якщо говорити суто про особистість письменника.

Уже із самої назви юшки можна було скласти уявлення про авторів кулінарного шедевру. Наприклад, рибна юшка «Чорнобильський сомик» –  хіба не характеризує Анатолія  Дністрового як затятого рибалку? А «Юшка від бангладеської князівни Султани» Наталії Тисовської та Вікторії Гранецької не говорить вам про те, що ці письменниці тонкі, мрійливі  та романтичні натури? А юшка з назвою  «Полтавсько-черкаський мікс, або Щерба з галушками й кабачками» хіба не розкриває майстерність та досвідченість у приготуванні всіляких страв справжніх господинь – Наталі Лапіної та Світлани Горбань?

Усі юшки мали свою легенду, часом сакральну, як у «Русальській юшці» Дари Корній та Вікторії Горбунової (інгредієнтом була жива вода, зібрана у Русальський тиждень), часом літературну, як у юшки «Затірка охоронного відділення зі шпиком» Владислава Івченка, яка  пов’язана із романом «Стовп самодержав’я, або 15 справ Івана Підіпригори (спогади службовця царської охранки)». До речі, за цей твір Владислав Івченко та Юрій Камаєв цього  року отримали третю премію «Коронації слова».

На жаль, відвідувачам фестивалю не вдалося посмакувати юшки «Повний відпад» від Олександра Есаулова, який не зміг бути на фестивалі цього року. Але, певно, наступного року публіка ще дужче чекатиме на кулінарний сюрприз від улюбленого письменника.


Малюнок 2: Банки із голосами-гривнями

Хочеться сказати, що дощ не завадив ані вогнищу горіти, ані юшці варитися, ані глядачам за цим усім смачним дійством спостерігати. Охочих послухати сучасних літераторів та скуштувати їхні страви було вдосталь. Спробувавши юшку, кожен міг проголосувати за юшки та їхніх виконавців, що найбільше сподобалися, поклавши у банку гроші.  За результатами дводенного літературно-кулінарного змагання перемогли Вікторія Гранецька та Наталія Тисовська та їхня «Куряча юшка від бангладеської князівни Султани».

Вітаємо переможниць! Бажаємо творчої наснаги, успіхів і перемог як на літературній, так і кулінарній нивах! Адже в обох цих сферах вони чудово себе проявляють!

У чому ж іще випробувати наших письменників? Є ідеї?

Оригінал статті 

Написати коментар

Введіть цей код:
Якщо у вас виникли проблеми з читанням коду, натисніть на картинку з кодом для генерації нового коду.